1. Anasayfa
  2. Güvenlik Sistemleri

Kablosuz Kartlı Geçiş Kontrol Sistemi Uygulamaları

Kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemi, kablosuz elektronik kilitler ve okuyucular kullanarak yetkili kullanıcılara bina erişimi sağlar. Kablolu sistemlerin aksine, kablosuz sistemlerin bileşenleri arasında kablo döşeme gerektirmez.

Kablosuz Kartlı Geçiş Kontrol Sistemi Uygulamaları
Kablosuz Kartlı Geçiş Kontrol Sistemi Uygulamaları
0

Kablosuz erişim kontrolü nedir?

Kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemi, kablosuz elektronik kilitler ve okuyucular kullanarak yetkili kullanıcılara bina erişimi sağlar. Kablolu sistemlerin aksine, kablosuz sistemlerin bileşenleri arasında kablo döşeme gerektirmez. Bunun yerine, bu sistemler kablosuz bir yönlendiriciye bağlanır ve farklı bileşenlerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Bu iletişim, mülk yöneticilerinin kullanıcıların kapı erişim izinlerini yapılandırabilmelerini sağlayan yazılım aracılığıyla yönetilir. Bu tür yazılım yerel olarak kurulup yönetilebileceği gibi bulutta da olabilir. kartlı geçiş kontrol sistemi bulut tabanlıysa, internet bağlantısı olan herhangi bir cihaz, bilgisayar, tablet veya akıllı telefon gibi, erişilebilir.

Kartlı Geçiş Sistemleri Merak Edilen Temel Bilgiler Yazımızı Okudunuz Mu? Okumak İçin Tıklayınız.

Kablosuz geçiş kontrol sistemleri, dairelerde, ticari mülklerde, kapalı topluluklarda vb. kurulabilir. Kablosuz erişim kontrol sistemlerinin temel faydası, tüm sistem bileşenlerini bağlamak için kablo satın alıp döşeme zahmeti ve masrafını ortadan kaldırmalarıdır. Kablosuz kapı erişim kontrolleri internet üzerinden çalıştığından, satın alma ve kurulum maliyetlerini büyük ölçüde azaltırlar.

Uzun yıllardan sonra kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemi piyasada yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı diyebiliriz. 2022 yılında, dijital erişim çözümlerini içeren önemli projelerde kablosuz çözümler öne çıktı ve bu eğilim, kuruluşların 2023 planlarını arttırmasıyla büyümeye devam ediyor. Temel nedenler, kablosuz kartlı geçiş kontrol sisteminin uygun maliyetli olması, daha hızlı ve kolay kurulumu, daha büyük ölçeklenebilirliği, iş gücü verimliliği ve kablolu çözümlerle uyumluluğu ile ilgilidir diyebiliriz.

Daha yüksek derecede esneklik ve maliyet etkinliği ile birlikte, bu teknoloji, erişim kolaylığı ile daha önce uğraşmanın zor olduğu birçok kapıyı güvence altına almayı mümkün kılmaktadır. Bu da işletmelerin ve kurumların, hızla değişen dünyamızda kontrollü geçiş yapılan kapıların daha dirençli, duyarlı ve güvenli olmalarına yardımcı olmaktadır.

Bugün birçok tesiste kartlı geçiş kontrol sistemi çözümleri kullanılırken, birçok kuruluş kablosuz erişim kontrolünden ve sağladığı birçok avantajdan yararlanmak için atılım yapmamıştır. Neyse ki, hızla artan sayıda kuruluş, elektronik kartlı geçiş kontrol sistemi güvenlik stratejilerine kablosuzu dahil etmek için akıllıca bir adım atmıştır. Üniversite yurtlarında, geleneksel duvar okuyucuları, entegre kablolu kilitler ve PoE kablolu erişim kontrolü çevre kapılarında ve daha düşük maliyetli Wi-Fi kilitler suit ve oda kapılarında bir arada görülebilir.

Kartlı geçiş sisteminin parçaları nelerdir? Okumak İçin Tıklayınız.

Yeni inşaat sırasında duvarlar ve tavanlar hala açıkken kablolu sistemler oldukça kolay bir şekilde kurulabilir. Ancak, yeni inşaatlarda bile kuruluşlar, geleneksel kablolu seçenekleriyle birlikte bir dizi kablosuz geçiş kontrol çözümünü de dahil ederek bütçelerini esnetebilirler.

Mevcut binalar için, mekanik kilitleri kablolu kartlı geçiş kontrol sistemi cihazlarıyla değiştirmek, her kapı için beş ila on saatlik işçilik, birden fazla meslek arasında koordinasyon gerektirir ve uyarlamalar için çıkartılan yüzeylerin tamir edilmesi için zaman ve malzeme gerektirir. Bu, özellikle tarihi binalarda veya yüksek kaliteli bitişlere sahip duvarlarda zor olabilir. Ayrıca, gürültü, toz ve işletme kesintilerinin etkisi de düşünülmelidir.

Kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemi, çok daha kolay ve maliyet etkili bir alternatif sunar. Entegre teknolojiler ve daha az bileşen, önemli ölçüde daha hızlı kurulum, yüzeylerde minimal etki ve daha az karışıklık anlamına gelir. İş gücü verimliliği ve malzeme tasarrufu ayrıca, kapıları geçmişte zor veya pahalı olabilecek yerlere erişim kontrolü getirmek için bütçeleri esnetebilir. Ayrıca, yüzey montajlı kimlik doğrulama okuyucuları gibi kablosuz cihazlar, cam, taş ve diğer mimari öneme sahip malzemelerde kolayca kurulabilir.

Ayrıca, kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemi, sinyal menzili içindeki uzaktaki giriş kapılarına ve otopark açılışlarına da kurulabilmektedir. Teknoloji ayrıca, kabinler, ekipman dolapları, dolaplar, çekmeceler ve sunucu rafları gibi geleneksel olmayan kapılara güvenliği genişletme fırsatı yaratmaktadır. Geleneksel veya geleneksel olmayan açıklıklar için, kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemi uygulamaları mevcut kablolu elektronik erişim kontrolü altyapısına entegre edilebilir ve tek bir hibrit sistem olarak yönetilebilir.

Kartlı Geçiş Sistemlerinin Tanıtımı Makalemizi Okumak İçin Tıklayınız.

Kimlik doğrulama teknolojisi sürekli olarak en yüksek düzeyde güvenliği sağlamak için evrim geçirmektedir. Bu durum, erişim kontrolü altyapısını dayanıklılık ve gelecekteki gelişmelere uygun olarak inşa etmek için önemli bir nedenidir. Bu gelişim, tesislerin kartlı geçiş kontrol sistemine ait kilitleri ve okuyucuları için seçeneklerini değerlendirdikleri bir süreçte önemli bir düşünce konusudur. Planlama, eski kimlik doğrulama yöntemlerinden daha yüksek güvenlikli kart biçimlerine, mobil kimlik doğrulama yöntemlerine ve diğer gelişen teknolojilere sorunsuz bir geçişe izin veren bir geçiş yolu içermelidir. Neyse ki, bugünün kablosuz kilit çözümleri en son kimlik doğrulama yöntemlerini desteklemektedir.

Kablosuz kartlı geçiş kontrol sisteminin başka bir faydası da artan dayanıklılıktır. Erişim izni verilip/verilmediği kararları kilitle içinde gerçekleştiği için, bu açılışların binaya özgü kesintisiz güç kaynaklarına bağlanması gerekmez. Bu güç kaynakları sadece günler, yıllar değil, kısıtlı bir süre boyunca çalışır. Ayrıca, denetim kayıtları da tutulur. Sistem yeniden çevrimiçi olduğunda, kilitler erişim haklarındaki değişiklikleri kabul etmek için yeniden bağlanacak ve işlem kayıtlarını yükleyecektir.

Daha düşük elektrik tüketimi de pozitif bir özelliktir. Wi-Fi kilitleri, yıllarca dayanan hazır, düşük maliyetli pillerle çalışır. Yalnızca bir kimlik doğrulama yapıldığında veya otomatik bir güncelleme gönderildiğinde çalışırlar. Bu, sürekli açık olan kablolu kilitlerin tükettiği elektriğin bir kısmını tüketirler. Kilitli ve boşta olduğunda minimum güç çekmelerine rağmen, kablosuz kilitler, kimlik doğrulaması yapıldığında hemen “uyanırlar”.

Kartlı Geçiş Sistemleri’nin Temel Özellikleri ve Kullanım Alanları Hakkındaki Yazılımızı Okumak İçin Tıklayınız.

Kablosuz erişim kontrol sistemleri nasıl çalışır?

Kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemi, geleneksel kablo bağlantısı yerine kablosuz bir bağlantı üzerinden veri iletilmesini sağlar. Kiracı, erişim kimlik bilgisini okuyucuya sunduğunda, okuyucu kablosuz olarak erişim kontrol paneliyle iletişim kurarak bu kiracının yetkili olup olmadığını belirler. Kiracı giriş yapmaya yetkili ise, erişim kontrol paneli bir sinyal gönderir ve okuyucu da kapı kilidinin açılması için bir sinyal gönderir.

Kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemi, çeşitli kimlik bilgileri ile çalışır. Birçok sistem anahtarlıklar ve kartlar kullanırken, diğerleri PIN kodları için tuş takımları veya parmak izi okuyucularına sahiptir. Bazı sistemler hatta sakinlerin akıllı telefonlarını erişim kimlik bilgisi olarak kullanır, böylece sakinler mobil uygulama aracılığıyla mülke erişebilirler.

Dahası, bugün birçok kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemi’nin bulut tabanlı olması nedeniyle, bina personeli sistemi uzaktan yönetebilir. Sonuç olarak, personel, sistem erişim izinlerini güncellemek için mekâna gitmek zorunda kalmaz.

Kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemlerinin türleri nelerdir?

  • Bulut tabanlı erişim kontrolü Geleneksel kartlı geçiş kontrol sistemi, genellikle binanın güvenli bir odasına kurulan yerel sunucularda verileri depolar. Ancak bugünün dijital çağında, erişim izinlerini bulutta depolayabilir ve yönetebilirsiniz. Bu, mülk personelinin internet erişimi olan herhangi bir yerden erişim ayarlarını yönetebilmesi anlamına gelir.
  • Mobil tabanlı erişim kontrolü Mobil tabanlı kartlı geçiş kontrol sistemleri yetkili kullanıcıların kapıları ve bariyerleri açmak için bir uygulama indirmelerini gerektirir. Kullanıcılar telefonlarıyla basit bir dokunuş veya kaydırma ile akıllı telefon tabanlı bir erişim kontrol sistemi aracılığıyla giriş yapabilirler. Kiracılar yalnızca girmelerine izin verilen odalara veya alanlara açılan kapıları açabilirler.
  • IoT tabanlı erişim kontrolü IoT tabanlı kartlı geçiş kontrol sistemi, İnternet Bağlı Cihazlar’a bağlı olan herhangi bir cihazla çalışır. Sıklıkla “akıllı kapı kilitleme sistemi” olarak adlandırılan her kilit, kilit erişim denetleyicisi, RFID okuyucu ve diğer ilgili cihazlar benzersiz bir IP adresine sahiptir. Bu, cihazların birbirleriyle ve internete bağlı diğer cihazlarla iletişim kurmasına olanak tanır. IoT erişim kontrol sistemleri, yetkili kimlik bilgilerine erişmek ve bunları yönetmek için yetkilendirildiğiniz sürece dünyanın herhangi bir yerinden erişilebilir.

Kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemi faydaları Nelerdir?

Güçlü güvenlik: Kablosuz erişim kontrol sistemleri, bina sahiplerine ve güvenlik uzmanlarına, sistem için özel kablo döşeme zorlukları olmadan, bina içindeki savunmasız veya kısıtlı giriş noktalarında erişim sağlama ve yüksek düzeyde güvenliği sürdürme imkanı sağlar.

Düşük maliyetler: Wi-Fi erişim kontrolü, tüm sistem bileşenlerine özel kablo döşeme, bağlantı ve bakım maliyetlerini ortadan kaldırır. Kurulumcular, mevcut bina Wi-Fi sistemlerini kullanabilirlerse maliyetleri daha da azaltabilirler.

Daha hızlı kurulum: Bileşen kurulum süreleri kablolama sistemleri için benzerdir ancak kurulumcular, bazen binanın ulaşılması zor olan bölgelerinde özel kablo döşeme planlama ve kurulumu için zaman harcamak zorunda değillerdir. Ek olarak, kablosuz cihazlar için yapılandırma genellikle daha basittir ve birçok görev, sistem bulut tabanlı ise uzaktan gerçekleştirilebilir.

Kullanıcılar için kolaylık: Kablosuz kapı erişim kontrol sistemleri, kullanıcılara uygun erişim sağlayan çeşitli kimlik doğrulama yöntemlerini destekleyerek yüksek düzeyde güvenliği korur. Operatörler, bulut tabanlı bir kablosuz erişim sistemi yönetebilir, uzaktan açma ve kilitlenme işlemleri gibi işlemleri gerçekleştirebilir.

Basit kullanıcı yönetimi: Mobil kimlik doğrulama yöntemlerini destekleyen Wi-Fi erişim kontrol sistemleri, güvenlik ekiplerinin artık büyük sayıda bireysel anahtar veya fob çıkarma, yönetme ve değiştirme zorunluluğu olmadığı anlamına gelir. Bunun yerine, dijital kimlik doğrulama yöntemlerini çevrimiçi olarak çıkarabilir ve yönetebilirler. Bulut tabanlı kablosuz erişim kontrol sistemi ile güvenlik ekipleri, herhangi bir yerden, herhangi bir internet bağlantılı cihaz üzerinden kullanıcı kimlik doğrulama yönetebilirler.

Esnek güvenlik yönetimi: Bulut tabanlı kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemi, güvenlik ekiplerine işletme saatleri dışında da operasyonel esneklik sağlar. Güvenli bir internet bağlantısı olan herhangi bir yerden erişim isteklerini yönetebilir, kapıları açabilir veya kilitleyebilir ve uyarıları izleyebilirler.

Ölçeklenebilirlik: Kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemleri, geleneksel kablolu sistemlere kıyasla daha kolay ölçeklenebilir. Yeni okuyucular, özel kabloların kurulumu için gecikme veya kesinti gerektirmeden mevcut bir kablosuz erişim kontrol ağına eklenebilir. IoT teknolojisi ayrıca ağa yeni konumlar veya bölgeler eklemeyi de kolaylaştırır.

Kartlı Geçiş Sisteminde Kullanılan Kart Teknolojileri Hakkındaki Makalemizi Okudunuz Mu?

Daha iyi güvenlik görünümü: Kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemleri, konum, kullanıcı kimliği ve kullanılan kimlik bilgisi türü gibi tüm erişim isteklerini kaydeder. Ayrıca, kuyruk yapma, açık bırakılan kapılar veya tanımlanamayan kullanıcılardan gelen erişim istekleri gibi potansiyel güvenlik sorunlarına dair görünüm de sağlar. Bu bilgiler, erişim etkinliğini analiz etmek için kullanışlı olmanın yanı sıra, güvenlik denetimleri, yönetim raporları ve uyumluluk kayıtları için girdi sağlamak amacıyla da faydalı olabilir.

Destek yükünün azaltılması: Kapılarda kablosuz kartlı geçiş kontrol sistemleri, geleneksel kilit ve anahtar veya kablolu sistemlere göre daha az bakım gerektirir. Güvenlik personeli, bağlantıyı yönetmek ve sürdürmek zorunda değildir, çünkü bu işlem IT veya ağ ekibi tarafından yönetilir. Sistem bulut tabanlı ise, bulut barındırma sağlayıcısı tarafından yönetilen sunucular yoktur.

Basit entegrasyon: Wi-Fi erişim kontrolü, sensörler, video güvenlik kameraları, bina sistemleri, ziyaretçi yönetimi ve yangın ve duman alarmı gibi diğer güvenlik bileşenleriyle kolayca entegre edilebilir. Bu, tek bir cam üzerinden tüm etkinliği izleme ve yönetme imkanı sağlayan kapsamlı bir IoT bağlı güvenlik çözümü oluşturur.

Yangın ve Elektronik Güvenlik Sistemleri Üzerinde Yaklaşık 17 Yıllık Tecrübeye Sahiptir. Büyük Çaplı Yangın ve Güvenlik Sistemi Projelerinin Her Türlü Safhasında Çalışmıştır. Türkiye'de İlk Elektronik Güvenlik Sistemleri Kitabını Yazmıştır. Sektörüne Katkı Sağlamak için Çalışmalar Yapmakta ve Danışmanlık Hizmetleri Vermektedir.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir